Gå till innehåll

Badplatser och stränder i Danmark

Eftersom Danmark är beläget på en halvö och närliggande öar är det ett land vars gränser till 99% består av kust. Den enda landgränsen Danmark har mot ett annat land är den fem mil korta gränsen mot Tyskland i söder. Med så stor andel kust varierar också kvalitén på stränder och badplatser. Här hittar du några tips på stränder i Danmark.

Nordjylland

Både norr och söder om Skagen som ligger på Jyllands nordligaste spets finns det flera långa och breda sandstränder. Ungefär 8 mil åt sydväst hittar man samhället Løkken som också kan erbjuda en fin sandstrand. Vid den lilla sommarstaden Løkken finns en milslång bred strand mot Skagerrak på gränsen till Vesterhavet som är en del av Nordsjön. Här är vågorna ofta betydligt högre än de mer skyddade stränderna söger om Skagen. Løkken har 1500 bofasta invånare, men under sommarmånaderna har samhället tiotusentals sommargäster.

Västra Jylland

Blåvandshuk utanför Esbjerg på västra Jylland är Danmarks västligaste punkt. Här finns enorma sanddyner och barnvänliga badplatser.

Hornbaek på Nordsjälland

Hornbaek är en klassisk semsterort. Här samlas mängder med människor på strändernas vit sand under varma och soliga sommardagar.

Marielyst på Falster

Marielyst är en semesterort som lockar många tyska och danska turister. Här väntar en lång och vit sandstrand med vackra sanddyner som ger lä för solbandande på handduken. stränderna här är långgrunda vilket gör dem mycket barnvänliga.