Gå till innehåll

Grenå

Grenå är en liten stad på Jyllands östra kust i Danmark och tillhör regionen Mittjylland. Antalet invånare är knappt 15 000. Sedan 1200-talet har orten varit en betydande handelsplats men Grenå blev officiellt en stad först 1445.

Grenå har sedan 1960 färjeförbindelser med Halmstadi Sverige, och resan mellan de två orterna tar cirka fyra timmar. Det gör att du kan stiga på Halmstad-Grenå-färjan på morgonen och vara i Grenå redan vid lunchtid. Väl på plats finns här mycket att upptäcka, bland annat många barnvänliga sandstränder som Grenå Strand, som är sju kilometer lång och anses vara Jyllands bästa strand. Här kan du hyra stuga och koppla av i den vackra och rogivande naturen, och du har även gångavstånd till Grenå stad. De långa stränderna på östra Jylland passar speciellt barnfamiljer, som också har Djurs Sommerland, en av de största nöjesparkerna i Norden, att se fram emot. Här finns åtta olika teman, Vattenland samt Danmarks största berg och dalbana. Du har ytterligare sextio aktiviteter för både stora och små att välja bland.

En av de stora attraktionerna är Kattegattcentret i Grenå där du lär dig om det marina livet och också kan se när tropiska hajar tränas. Här finns också sälar i dess rätta element och det går att paddla kajak på ishavet. När du kommer med färjan från Halmstad brukar rabatt på Kattegattcentret ingå.

Grenå, som är halvön Djurslands största stad, bjuder även på varierad shopping med över 100 butiker som gör att du kan strosa runt en bra stund i den gamla stadskärnan.

När du tar bilen över till Grenå är det även ett utmärkt tillfälle att upptäcka mellersta Jylland. Kör du ut från staden finns idylliska gamla byar, herrgårdar och slott som Gammel Estrup som också fungerar som Jyllands herrgårdsmuseum. Museet GI Estrup kallas det gröna museet och här kan du lära dig mer om jakt, jordbruk och livsmedel.