Gå till innehåll

Resvägar till Danmark

Beroende på var i Sverige du bor färdas man såklart på olika resvägar till Danmark. Här tipsar vi om bra resvägar genom Sverige. Men först några bra färjelinjer till Danmark.

Göteborg – Fredrikshamn

Restid: 3 timmar 20 minuter

1439 KR

Till bokning

Helsingborg – Helsingör

Restid: 20 minuter

484 KR

Till bokning

Varberg – Grenå

Restid: 4 timmar 35 minuter

495 KR

Till bokning

Östra Sverige

För boende i östra Sverige är det E4 som är den snabbaste vägen till Danmark. Ska du till de södra delarna av Danmark kör du via Helsingborg. Ska du till Nordjylland så kan det vara bättre (framförallt mindre bilkörning) att ta färjan från Göteborg till Fredrikshavn. I Jönköping väljer man antingen att fortsätta på E4 till Helsingborg, eller att ta riksväg 40 till Göteborg.

Västra Sverige

Från västra Sverige tar man antingen Stenalines färjor från Göteborg eller Varberg till det danska fastlandet. Ska man till Själland, Lolland eller Fyn går det däremot snabbare att köra E6 till Helsingborg och ta färjan till Helsingör norr om Köpenhamn.

Södra Sverige

Från södra Sverige har du inte lång resa framför dig innan du sätter fot i Danmark. Från Kalmar- trakten och Blekinge kör du E22 till Malmö för att sedan ta bron över till Köpenhamn. Bor du i norra Skåne kan det vara smidigare att ta färjan från Helsingborg. Ska du från södra Sverige till Nordjylland tar du förslagsvis färjan mellan Varberg och Grenå. Du kan även köra Öresundsbron eller Scandlines färja mellan Helsingborg och Helsingör. Därefter korsar du Själland i Danmark och tar färjan från Själlands Odde till Århus. Ytterligare att alternativ är att köra hela vägen genom Danmark, d.v.s. passera öarna Själland och Fyn för att sedan köra norrut på Jylland.

Inför resan

Även om resan till Danmark för de flesta svenskar inte är någon längre tur så är det viktigt med förberedelser. Eftersom du är relativt långt hemifrån är det bra att ha en bra försäkring som även bärgning och bogsering till närmsta verkstad. Det är också bra att ha försäkring som täcker reparation av skador. Saknar du en bra bilförsäkring i dagsläget kan du använda olika tjänster på nätet som låter dig jämföra olika försäkringsbolag och försäkringar.

Kontrollera även bilens däck, oljenivå, kylarvätska, spolarvätska och annat som kan vara trevligt att slippa åtgärda under resan.